BORŮVKOVÝ MEDOVÝ LIKÉR
Objednávejte zde
Tu stela ..
Přenesme se slovy "tu stela" na Těšínské Slezsko, právě takto se v místním nářečí řekne "tady odsud". V srdci Těšínského Slezska mezi kopci Stožek, Poledná a Čantoryje najdete malebnou obec Nýdek, stranou od hlavního tahu na Slovensko, stranou od uspěchaného světa, se svými spícími rytíři v majestátné Čantoryji.
Právě tady pro Vás vyrábíme od roku 2003 v malé rodinné likérce originální medové likéry St. Ambrosius a od roku 2013 také sirup s propolisem z přírodního hnědého cukru.
S láskou a úctou k tradicím…
A jak to bylo doopravdy?
K výrobě medových likérů mě přivedlo včelaření. Je to úžasný koníček. Kdybych měl jednou větou říct, co mi včelaření dalo, řekl bych, že mě přivedlo blíže k přírodě a k sobě samému. Dnes už se včelaření z časových důvodů nevěnuji.
Ale zpátky k tomu, jak to bylo s našimi medovými likéry. Na Těšínském Slezsku si lidé pro sváteční chvíle připravovali "miodulu" - nápoj z alkoholu a medu. Vzpomínám si, že jsem jako kluk asistoval taťkovi při výrobě několika lahví tohoto moku na svatbu našeho bratrance. Dříve bylo zvykem, že si svatebčané nosili na hostinu vlastní alkohol a většinou to byla Miodula nebo Vařonka.
Jako včelař jsem měl vlastní propolis a med. Jednou mě napadlo, že by se propolisová tinktura mohla využít i nějak jinak než na rány a kloktání. Postupně jsem zkoušel najít optimální chuť a technologický postup výroby medového likéru s propolisem. Mé okolí mi ochotně pomáhalo s degustací a cennými postřehy.
Komu ale skutečně vděčím za to, že se z koníčku stala živnost, je můj soused. Ten mi po jedné takové ochutnávce řekl v našem nářečí: "David, nierobiym se błozna, ale być tebóm, tak tóm propolisówke wyrobióm." A já souseda poslechl..